top of page

Burnout is het gevolg van krachtig zijn

Bijgewerkt op: 3 sep. 2023

Een burnout lijkt opeens aanwezig te zijn. Van de ene op de andere dag is je lichaam 'op'. Je voelt je lichamelijk en geestelijk afgebrand. Kenmerken van burnout kunnen zijn: gevoel van uitputting, slecht kunnen concentreren, veel piekeren, slecht slapen, paniekaanvallen en voortdurend onder spanning staan.

Mensen met een burnout kunnen de situatie (of soms zelfs het moment) aangeven waarop ze erin geraakten. Maar tijdens therapie of coaching blijkt dat er al eerder symptomen aanwezig waren. Met name vermoeidheid, verminderde weerstand en sneller geïrriteerd zijn, blijken herkenbaar. Toch hebben deze symptomen in dat stadium niet geleid tot een veranderingsproces. Op een of andere manier was het nog steeds te dragen en ging men door.

En in dat doorgaan zit het risico op een burnout.


Maar doorgaan getuigt ook van doorzettingsvermogen! Dat is een krachtige kwaliteit. En diezelfde kwaliteit kan er ook voor zorgen dat je weer uit een burnout komt; alleen ga je hem dan anders inzetten. Bijvoorbeeld volhouden om goed voor jezelf te zorgen en doorzetten bij het leren van grenzen stellen.


Het is belangrijk om te onderzoeken welke persoonlijke kwaliteiten en patronen meespelen in jouw burnout, zodat je bewust kunt kiezen voor een veranderingsproces. Vind je dat lastig om alleen te doen, zoek dan hulp. Indien je open staat voor het werken met beeldende middelen, dan kan Beeldende therapie een krachtige ondersteuning zijn. Door met je handen ergens vorm aan te geven, ontdek je dingen van jezelf en kun je vorm gaan geven aan je leven.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Hoofdstraat 35
6049 EA Herten
tel: 06-83871522
info@beeldend7.nl
www.beeldend7.nl

bottom of page