top of page

Hoe ga jij om met emoties?

Bijgewerkt op: 3 sep. 2023

Emoties horen bij het leven en wij kennen ze allemaal. Sec bekeken zijn emoties niet goed of slecht; maar de manier waarop je ermee om gaat heeft wel invloed op je levenskwaliteit (en gezondheid). Positieve emoties zoals vreugde en liefde geven je energie. Maar het ervaren van negatieve emoties zoals boosheid, verdriet en angst, vinden we niet zo prettig. Misschien herken je sommige lichamelijke reacties wel: 'dicht geknepen keel' of een 'bal in maaggebied'.

Wij hebben dan ook vaak de neiging om negatieve emoties te onderdrukken of te vermijden. Maar dat is niet de gezondste manier om hier mee om te gaan. Onderdrukte emoties kunnen zich dan 'vast gaan zetten' in je lichaam en leiden tot lichamelijke klachten.

Hoe kun je dan het beste omgaan met emoties?

Emoties zijn er om gevoeld te worden. Je kunt jouw emoties het beste gewoon ervaren (doorleven) zonder daar een oordeel bij te vellen. Zo zul je de emotie los kunnen laten.

Mocht je vaak last hebben van heftige emoties dan is het zinvol om de oorzaak hiervan te onderzoeken. Beeldende therapie kan je hierbij helpen. Maar ook als je de oorzaak helder hebt, kan omgang met emoties lastig zijn. Tekenen/schilderen kan ondersteuning bieden bij het leren omgaan hiermee.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Hoofdstraat 35
6049 EA Herten
tel: 06-83871522
info@beeldend7.nl
www.beeldend7.nl

bottom of page